Kuinka optimoida tietokoneesi suorituskyky

Pätkiikö peli? Eikö videot tahdo pyöriä sujuvasti? Toimivatko äänet oikein? Tietokoneen kanssa saattaa joskus törmätä tilanteeseen, jossa lempipelin pelaaminen ei onnistukaan odotusten lailla, vaan tietokone tökkii ja peli alkaa pätkimään.

Kuinka optimoida tietokoneesi suorituskyky

On kuitenkin asioita, joita voit tehdä parantaaksesi tietokoneesi suorituskykyä. Näin pääset ongelmistasi eroon ja asiat sujuvat nopeammin. Tietokoneen käytössä ei kuitenkaan ole tarkoitus jatkuvasti stressata tietokoneen tökkimisen vuoksi.

Suorituskyvyn optimoiminen Windows-tietokoneella

Mikäli käytössäsi on raskas ja tietokoneelta paljon vaativa peli, voi olla hyvä ajatus tarkistaa tietokoneesi RAM-muisti ja tällä hetkellä siitä käytössä oleva osuus. Tämä auttaa sinua hahmottamaan, riittääkö tietokoneesi muisti pyörittämään haluamaasi peliä. RAM-muistin tarkistaminen Windows-tietokoneella tapahtuu Tehtävienhallinnan kautta. Tehtävienhallintaan pääset näpäyttämällä Ctrl + Alt + Delete. Valitse Tehtävienhallinta. Seuraavaksi pääset eteenpäin valitsemalla Lisätietoja > Suorituskyky > Muisti. Täältä näet tietokoneesi muistin yhteensä sekä siitä käytössä olevan osan. Mikäli suurin osa RAM-muistista on käytössä aina pelatessasi peliä, kannattaa miettiä, voitko hankkia muistia lisää. Pöytätietokoneella tämä on helppoa, sillä muistikampojen lisäys onnistuu aloittelijoiltakin. Internetistä löytyy tarvittaessa hyviä ohjeita tämän suorittamiseksi. Muistin lisäksi kannattaa tarkistaa levytilan käyttö. Mikäli suurin osa levytilasta on käytössä, ei pelin pyöriminen onnistu. Tässä tilanteessa voit esimerkiksi poistaa ylimääräisiä tietokoneeseen asennettuja ohjelmia tai esimerkiksi elokuvia. Nämä toimet säästävät runsaasti tilaa. Tietokone kannattaa tarkistaa virusten varalta. Voit ladata tietokoneeseesi virustentorjuntaohjelman, joka etsii ja poistaa tietokoneessa mahdollisesti olevat virukset. Lisäksi se voi korjata tietokoneeltasi löytyviä mahdollisia ongelmia. Tietokoneessasi saattaa myös olla vioittuneita tiedostoja, joista nämä ohjelmat saattavat ilmoittaa. Jos tietokoneessasi on käytössä parhaat visuaaliset asetukset, aiheuttaa tämä mahdollisesti tietokoneen hidastumista. Voit huonontaa visuaalista näkymää ilman, että se kuitenkaan konkreettisesti vaikuttaa näkemääsi näkymään. Se säästää koneen resursseja ja voi näinollen nopeuttaa koneen toimintakykyä. Voit tarkistaa tietokoneesi asetuksista mm. varjostus-, animaatio- ja muut visuaaliset asetukset. Tietokoneen Suorituskyky-asetuksista löydät kaikki suorituskykyyn vaikuttavat visuaaliset ominaisuudet. Valitse haluamasi, niin käyttökokemuksestasi tulee nopeampi ja sujuvampi.

Tarkista asetukset

Olet ehkä ottanut aiemmin käyttöön virransäästöohjelman. Tämä on tietenkin hyvä olla päällä, mutta se itseasiassa myös hidastaa tietokoneen suorituskykyä. Se kannattaakin ottaa pois päältä aina pelaamisen ajaksi. Tietokoneesi sähkönkulutus kasvaa ilman virransäästöohjelmaa, mutta suorituskyky pysyy hyvänä. Tietokoneesi saattaa käynnistymisen yhteydessä käynnistää tarpeettomia ohjelmia, jotka alentavat suorituskykyä. Näiden ohjelmien lista saattaa olla pitkäkin ja joukossa saattaa olla ohjelmia, jotka ovat täysin tarpeettomia. Nämä ohjelmat voidaan joko sulkea tai poistaa tietokoneelta kokonaan. Asetuksiin pääset Tehtävienhallinnan kautta. Käynnistys-välilehdestä näet kaikki tietokoneen käynnistyksen yhteydessä käynnistyvät ohjelmat. Mikäli joukossa on täysin turhia ohjelmia, voit poistaa ne käytössä käyttämällä hiiren oikeaa näppäintä ja valitsemalla Poista käytöstä. Tämä ei tarkoita ohjelman poistamista. Toiminto poistaa ohjelman ainoastaan käynnistyksen yhteydessä käynnistettävien ohjelmien luettelosta.

Tarkista asetukset

Fyysiset toimenpiteet

Tietokone kannattaa pitää puhtaana ja pölyvapaana. Pöly voi estää ilman liikkumista tietokoneen sisällä ja se aiheuttaa näinollen tietokoneen kuumenemista. Tietokoneen tuuletin joutuu tekemään kovemmin töitä, saavuttamatta kuitenkin tavoitettaan, eli tietokoneen viilentymistä. Tämän estämiseksi voit puhdistaa tietokoneesta tuulettimet, emolevyn ja muutoinkin kaiken näkyvän pölyn. Varo kuitenkin irrottamasta osia ja kastelemasta tietokonetta. Jos käytät imuria, se ei saa olla liian voimakas, ettei osat lähde vahingossa imurin matkaan. Älä myöskään käytä märkää rättiä pyyhkimiseen, vaan kuiva mikrokuituliina riittää. Muista irrottaa tietokone verkkovirrasta ennen puhdistustoimenpiteitä! Näin poistat sähköiskun vaaran. Puhdista tietokoneesi säännöllisesti, niin tuuletus toimii aina eikä kuumentumine johdu ainakaan pölystä..

 

Comments are closed.