Mobiilimaksaminen

Vuodet vierivät ja sen seurauksena myös teknologia kehittyy päivä päivältä edistyksellisemmäksi. Pankkikonttoreiden on ennustettu häviävän seuraavien vuosikymmenien aikana ja muun muassa mobiilimaksaminen on noussut viime vuosina pinnalle.

Mobiilimaksaminen

Mitä on mobiilimaksaminen?

Mobiilimaksaminen tarkoittaa luonnollisesti mobiilin kautta tapahtuvaa langatonta maksamista. Mobiilimaksaminen on noussut suureen suosioon erittäin nopeasti ja siihen vaikuttaa epäilemättä se, että lähes kaikilla on aina puhelin mukana, vaikka lompakko olisikin jäänyt kotiin. Matkapuhelinta käytettäessä maksuvälineenä, sen ehdottomasti merkittävimmät edut ovat sen näppäimistö sekä sisäänrakennettu kortinlukija. Näiden seikkojen avulla voidaan helposti syöttää tarvittavat maksamiseen vaaditut pin-koodit ja ne voidaan helposti liittää puhelimen muistiin.

Mobiilimaksaminen kehityskäyrä

Pohjoismaat ja varsinkin Suomi ovat ehdottomasti mobiilimaksamisen pioneerimaita. Sonera esitteli jo ennen 2000-lukua ostoautomaatin, jolla pystyi ostamaan tuotteita puhelinsoitolla. 2000-luvun pyörähtäessä käyntiin tekstiviestien avulla ostaminen nousi niin ikään suosioon ja näin ollen ostoksia voi tehdä matkapuhelinliittymän laskuun oheispalveluina. Suomessa yksi iso tekstiviestien välityksellä kauppaa tekevä yritys on HKL eli Helsingin kaupungin liikenne, joka myy joukkoliikennelippuja joita kuluttajien on kätevä ostaa tekstiviestien välityksellä. Tekstiviestimaksamisen jälkeen markkinoille nousivat pankkien tarjoamat niin kutsutut mobiili, – sekä digirahat. Näiden rahojen käsittely toimii yksinkertaisuudessaan niin, että verkkopankista siirretään rahaa sähköiseen mobiilirahakukkaroon, jonka avulla voi tehdä ostoksia etänä. Mobiilirahakukkarossa olevat rahat luonnollisesti vastaavat käteistä rahaa. Kyseisiä menetelmiä kutsutaan etämaksumenetelmiksi, joka on nykypäivänä mahdollista niin ikään pankkikortteja käytettäessä maksuvälineenä. Pienet summat voidaan maksaa vain hipaisemalla maksupäätettä pankkikortilla ja maksu rekisteröityy välittömästi etämaksuna. Kehitys on jatkunut entisestään ja vuonna 2013 lanseerattiin Mobilepay sovellus, jonka avulla voi lähettää rahaa suoraan vastaanottajan tilille ilman, että raha siirretään mobiilikukkaroon. Kyseinen sovellus on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta ja nykypäivänä se on erittäin toimiva ratkaisu siirtää nopeasti ja vaivattomasti rahaa esimerkiksi henkilöiden välillä.

Jääkö käteisellä maksaminen hamaan historiaan?

Käteisen käyttö ja käteismaksaminen on vähentynyt varsinkin Pohjoismaissa ja kortti toimii ehdottomasti pääosin maksuvälineenä. Etelä-Eurooppa on asiassa hieman jäljessä ja esimerkiksi Italiassa, Espanjassa ja Portugalissa käteisellä maksaminen on vielä suositumpaa kuin korttimaksut ja yleisesti kortilla maksamiseen on asetettu minisumma, esimerkiksi 5 euroa ja näin ollen pienet ostokset ovat pakollista maksaa käteisellä. On kuitenkin ennustettu, että vuosien saatossa käteisen käyttö vähenee entisestään koko maailmalla ja sähköisten maksutapojen hyödyntäminen kasvattaa suosiotaan vuosi vuodelta. Jos sähköiset maksutavat lyövät itsensä totaalisesti läpi, niin se tarkoittaisi periaatteessa sitä, että myös itse maksukortin käyttö jäisi pois kuviosta. Teknologia ja tekninen kehittyminen ovat nykypäivän hitti ja on arvioitu, että vuosien saatossa älypuhelin tulisi olemaan ainoa maksuväline.

Jääkö käteisellä maksaminen hamaan historiaan?

Mobiilimaksun tarjoajat

Mobiilimaksua tarjoavat useat kansainvälisesti tunnetut palveluntarjoajat, kuten esimerkiksi Skrill ja Paypal. Skrill on kansainvälinen maksuvälittäjä, joka tarjoaa P2P-rahansiirtopalvelun, mobiililompakon ja Skrill Prepaid Mastercard –kortin. Paypal on kansainvälisesti suurin ja ehdottomasti tunnetuin verkko- ja mobiilimaksupalvelu, joka kattaa verkko-ostokset, rahan lähettämisen perheelle tai kaverille, sekä maksupyynnöt eri tavoilla esim. vaikkapa kun vastaanottajalla ei ole Paypal tiliä. Myös monet Suomalaiset suuret pankit niin ikään tarjoavat mobiilimaksuja. Danske Bank tarjoaa sovelluksen nimeltä Mobilepay, joka on maksupalvelu, joka on tarkoitettu nopeaan maksamiseen esim. kaupan kassalla, netissä tai kaverille ilman jatkuvaa korttitietojen näppäilyä. Nordea tarjoaa asiakkailleen sovelluksen nimeltä Nordeapay, joka on mobiilimaksupalvelu, jonka käyttö on maksutonta. Se sopii mm. lähimaksamiseen kaupassa. Osuuspankki tarjoaa sovelluksen nimeltään Pivo, joka on rahansiirto- ja maksupalvelu, jolla voi maksaa kaupan kassalla tai siirtää rahaa kaverille. Palveluiden avulla voi seurata myös omia maksutietoja reaaliajassa.

 

 

Comments are closed.