Pilvipalvelut

Nykyään lähes kaikki tiedostot pyörivät ja tallentuvat kuuluisaan ja paljon puhuttuun ”pilveen”. Pilvipalveluiden tarjoajia on todellakin pilvin ja pimein ja niin yksityishenkilöitä, kuin myös yrityksiä kehotetaan siirtymään pilveen. Mitä kaikkea siellä pilvessä sitten onkaan?

Pilvipalvelut

Pilven toiminta tapahtuu verkossa

Kun ohjelmat ja tiedostot olevat pilvessä, ne eivät ole enää vain ja ainoastaan omalla tietokoneella tai sisäisellä palvelimella, vaan myös pilvipalveluja tarjoavan yrityksen pilvipalvelimella. Näin ollen kaikki tiedostot ovat aina varmuudella tallella, eikä niiden kokoaikaisesta tallentamisesta tarvitse huolehtia.

Monikanavaisuus kunniaan

Kaikkiin pilvessä oleviin tiedostoihin on mahdollista päästä käsiksi niin tietokoneelta, tabletilta kuin myös mobiililaitteelta. Pilvessä on siis helppo synkronoida erilaiset laitteet, joka helpottaa tiedostoihin pääsyn kaikkialta ilman rajoituksia.

Pilveen voi tallentaa erilaisia tiedostoja

Pilvipalvelut soveltuvat moniin eri tarkoituksiin, kuten ohjelmien, palveluiden ja tiedostojen pyörittämiseen sekä tallentamiseen. Esimerkiksi sähköposti on hyvin yleisesti pilvipalvelu ja näin ollen voi varmistaa, että kaikki sähköpostikeskustelut tallentuvat pilveen. Myös sosiaalisen median sovellukset, kuten Facebook, Instagram ja kommunikointiin tarkoitettu Skype pyörivät pilvessä. Myös tiedostojen siirtäminen pilvessä esimerkiksi Dropboxin välityksellä tapahtuu nopeasti ja vaivattomasti.

Tiedostojen jakaminen helpoksi

Yksi pilven ehdottomasti isoimmista helpotuksista esimerkiksi työarkeen on se, että kaikilla valituilla ihmisillä on pääsy tiedostoihin. Näin ollen kaikki turha sähköpostivirtaus voi jäädä unholaan ja tiedostoja, kuvia, sekä muita tarpeellisia asiakirjoja on helppo käsitellä pilvipalveluiden välityksellä. Luonnollisesti tiedostoihin on mahdollista päästä käsiksi mistä päin vain maailmaa ja näin ollen maiden välisiä rajoituksia ei ole.

Onko pilvipalvelut mahdollista suojata?

Pilvipalveluissa voi päättää, ovatko tiedostot julkisia vai salattuja. Tietyt tiedostot ja kuvat voi toki rajoittaa salasanoin, jos ne eivät ole tarkoitettu kaikkien nähtäväksi. Pilvipalvelut on myös mahdollista suojata vahvemmin, kaksivaiheisen tunnistuksen kautta, jolloin kirjautuminen varmistetaan puhelimeen tulevan koodin välityksellä. Näin ollen pilvipalvelun käyttäminen on erittäin turvallista.

Tietokoneeni hävisi mutta tiedostot ovat pilvessä

Tiedostojen ollessa pilvessä ei ole mitään hätää siinä vaiheessa, jos tietokone katoaa, varastetaan tai rikkoutuu, sillä kaikki tiedostot ovat varmuudella pilvessä ja niihin on aina mahdollista päästä käsiksi uudelleen.

Toimivatko pilvipalvelut 100 prosentin varmuudella?

Faktahan on se, että aika ajoin lähes kaikki palvelimet tai ohjelmat ”tilttaavat” ja näin voi käydä myös pilvipalveluille, muttei se tietenkään tarkoita, että tiedostot häviäisivät. Lyhyet käyttökatkot ovat mahdollista mutta pilvipalvelut ovat tunnetusti paljon toimintavarmempia, kuin pelkässä IT-ympäristössä olevat palvelimet. Pilvipalveluita ohjataan ja huolletaan kellon ympäri 365 päivää vuodessa, joten hädän tullessa apua on varmasti aina tarjolla.

Oma data talteen pilvestä

Pilvipalvelun käyttöönottaessa on hyvä tarkistaa tärkeät seikat tulevaisuutta varten. On hyvä selvittää, miten oman datan tallentaminen tapahtuu palveluntarjoajan kanssa, jos jossain vaiheessa pilvipalveluntarjoajan vaihtaminen tai sen lopettaminen tulee ajankohtaiseksi. Eri pilvipalveluntarjoajat tallentavat tiedostoja fyysisesti eri maissa ja näin ollen kannattaa tarkastaa, mitä tietosuojalainsäädäntö edellyttää.

Minkälaisia pilvipalveluita on tarjolla ja mitä valinnassa on hyvä ottaa huomioon?

Pilvipalveluita on tarjolla monenlaisia. Pilvipalvelun valintaa mietittäessä kannattaa valinta tehdä käytössä olevien laitteiden, etenkin mobiililaitteiden perusteella. Jos puhelimena on Android-järjestelmällä varustettu laite, on helpointa käyttää Google-tiliin kuuluvaa Google Drivea. Jos käytössä on iPhone, voi pilvipalveluna käyttää Apple ID:n iCloudia. Windows-puhelimissa Microsoft-tiliin kuuluu Onedrive. Edellä mainitut ovat pilvipalveluista yleisimpiä ja sisältävät tietyn määrän ilmaista tilaa: Google Drive sisältää 15 gigatavua, iCloud ja Onedrive kummatkin 5 gigatavua. Jos tallenustila loppuu kesken, niin lisätilaa on myös aina mahdollista ostaa.

Minkälaisia pilvipalveluita on tarjolla ja mitä valinnassa on hyvä ottaa huomioon?

Comments are closed.