Tietokoneen suojauksen tärkeys

Tietokoneen suojauksen tärkeys

Jokainen tietokoneen käyttäjä varmasti tietää tietokoneen suojauksen tärkeyden. Ilman suojausta tietokone on kuin avoin ovi jokaiselle halukkaalle tunkeilijalle, ilman mitään estettä. Tällöin kaikki käyttämäsi salasanat ja tunnukset ovat vaarassa päästä tuntemattomien haltuun. Tämän takia tietokoneen suojaus eli palomuuri on erittäin tärkeä asia omaa yksityisyyttä ja turvallisuutta. Palomuurilla saa estettyä kaikki haitalliset yritykset päästä käsiksi tietoihisi tai erilaisiin vakoiluohjelmiin. Tämä pitää huolen siitä, että tietokoneesi tietoihin ei ole pääsyä. Palomuurin tarkoitus on pitää kaikki tietokoneen sisällä tapahtuva salassa.Tätä suojausta kutsutaan palomuuriksi. Se on järjestelmä, joka estää asiattoman pääsyn verkosta toiseen. Tällöin kukaan ei voi hyppiä yhdistetyn internetin ja lähiverkon välissä aiheuttaen tietokoneelle haittaa. Palomuuri estää internetin kautta tulevat hyökkäykset ja ilmoittaa internetissä olevista vaaroista. Se esimerkiksi kertoo, jos jokin sivusto ei ole turvallinen tai jokin lataamasi dokumentti sisältää vaaran viruksesta.

Miten palomuuri toimii käytännössä?

Miten palomuuri toimii käytännössä?

Palomuurin vahvuus ja sen moniulotteisuus riippuu palomuurista ja sen asetuksista. Usein yrityksillä on käytössään jopa monia palomuureja, joista jokaisella on oma tehtävänsä tietojen suojauksessa. Usein suurimpana haittana ja epäkohtana palomuureissa on se, että jos sen läpi pääsee kerran, ei palomuuri voi enää estää tunkeilijaa tekemästä haittaansa. Tällöin käyttöön tarvitaan toisenlainen palomuuri, joka estää tunkeilijan toimet tietokoneessa ja heittää tunkeilijan pihalle tietokoneesta. Tämä palomuuri sijaitsee luotetun sisäverkon ja internetin välissä. Tällöin eteisverkon ja sisäverkon välillä on vielä yksi palomuuri, joka estää tunkeilijan pääsyn kaikkiin tietoihin. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka tunkeilija pääsisi murtautumaan eteisverkkoon, on hänellä vielä toinen palomuuri edessä purettavana. Oikeastaan nykyajan palomuurit pystyvät luomaan mitä erilaisimpia muureja eri verkkojen välille, jolloin tunkeilijan täytyy murtaa monia erilaisia verkkoja ennen kuin hänellä on mahdollista päästä pääasiallisiin tietoihin.Palomuuri toimii siis oman koneellisen vaistonsa ja sille annettujen asetusten perusteella. Jos lähde o tuntematon tai ylläpitäjä on jostain tuntemattomasta maasta, estää palomuuri usein sen käytön. Käyttäjä pystyy kuitenkin asettamaan palomuurin luottamaan tiettyihin tuntemattomiin sivuihin, jotka käyttäjä itse sallii. Tällöin käyttäjä kertoo palomuurille, onko jokin verkko täysin luotettava tai toinen taas täysin turvaton. Palomuuri itse valitsee verkot usein niiden IP osoitteen perusteella ja sen perusteella sallii tietyt sivut ja estää tietyt. Tiedostojen lataamisessa taas, jos tiedosto sisältää epäilyttävää tietoa tai tiedostoa voi palomuuri ilmoittaa viruksen vaarasta ja estää sen lataamisen kokonaan. Kaikkein yksinkertaisin palomuuri toimii pakettisuodattimen tavoin. Tällöin kaikki saapuva liikenne seulotaan sen lähteiden ja kohdeosoitteiden perusteella. Se tarkistaa, että kuuluuko saapuja johonkin olemassa olevaan verkkoon vai onko verkko yhteydetön.Tietokoneen suojaaminen on erittäin tärkeää meille jokaiselle, jopa meille tavallisille internetin käyttäjille. Tässä on muutama vinkki, joilla jokainen meistä saa suojattua tietokoneensa oikein. Muista aina tarkistaa, että tietokoneellasi on ajantasainen palomuuri. Usein jokaisessa käyttöjärjestelmässä on oma palomuuri, joten sellaista harvoin tarvitsee erikseen asentaa. Usein palomuuriin saa laitettua lisävarusteeksi virustentorjuntaohjelman. Tällöin palomuurisi suojaa myös mahdollisilta viruksilta, joita saattaa tulla esimerkiksi sähköpostien mukana.

pidä palomuuri ajan tasalla

Muista myös huolehtia kaikista tarvittavista päivityksistä. Päivitykset parantavat järjestelmää ja korjaavat sen vikoja. Usein tunkeilijat etsivät käyttöjärjestelmiä, joista löytyy rakoja. Päivittämällä ohjelmistoa jatkuvasti saa varmistettua sen, että ohjelmisto on aina mahdollisimmat tehokas ja kokonainen. Muista aina tarkistaa tietyin väliajoin, että onko tarvittavia päivityksiä saatavilla. Päivitykset on myös mahdollista laittaa automaattisiksi, jolloin tietokoneesi asentaa aina uudet päivitykset automaattisesti.

Comments are closed.