Vinkkejä turvalliseen nettishoppailuun

Nettishoppailusta on tullut vuosien saatossa todella suosittu ajanviete, jos sitä nyt ajanvietteeksi voi sanoa. Internetistä voi löytää ja tilata kaikkea maan ja taivaan väliltä. Haluatko kymmenen kiloa irtokarkkeja ja, että kaikki karkit ovat vain salmiakkia? Löytyy. Entä harvinainen maalaus, Australian perukoilta tilattuna suoraan kotiovellesi? Onnistuu. Nettikauppoja on vaikka kaikille jakaa ja valinnanvaraa löytyy vaatteista kodinkoneisiin. Vaikka tämä kuulostaa kuinka hyvältä ja helpolta, nettishoppailussa on tietenkin omat seikkansa, mitkä tulisi ottaa huomioon turvallisuussyistä ennen minkään ostamista. Miten voinkin sitten taata turvallisuuteni, kun nettishoppailu vie mennessään? Ei hätää, olemme keränneet pienen listan vinkkejä, miten verkossa shoppailusta voi tehdä niin turvallista ja mukavaa kuin vain mahdollista.

Tee tilauksia vain tunnetuilta sivuilta

Netti on tietenkin pullollaan monia erilaisia sivustoja, joista tilaaja saa kaiken haluamansa. Tämän vastapainoksi netistä löytyy tietysti myös paljon eri arvosteluja näille sivustoille. Kannattaa aina pitää mielessä ennen tietojen antamista kyseiselle sivustolle, onko sivustosta jätetty arvosteluja aikaisemmin, ja jos on, ovatko ne positiivisia vai negatiivisia. Käyttääkö nettikauppa sosiaalista mediaa, jolla on paljon seuraajia? Somesta löytää paljon asiakkaiden arvosteluja nettikaupoista, vaikka niitä ei olisi suoraan etsimässäkään. Jos nettikaupan arvostelut ovat miinuksen puolella ja negatiivista palautetta huokuu kaikista lähteistä, sulje selaimesi ikkuna ja vaihda suosiolla kauppaa heti. Niitä samoja lenkkareita löytyy kuitenkin kymmeniltä eri sivuilta, jotka eivät huijaa asiakkaitaan tai myöskään varasta heidän pankkitietojaan.

Tee tilauksia vain tunnetuilta sivuilta

Tee tilauksia vain tunnetuilta sivuilta

Vaikka pankkikortilla voisi maksaa monissa eri paikoissa, ei se tarkoita, että näin kannattaisi tehdä. Nettikaupoilla on usein vaihtoehtoina valita myös luottokortti ja se on juurikin se turvallisempi vaihtoehto. Luottokortit ovat usein paremmin suojattuja ja eivät ole suoraan yhdistettynä pankkitilisi tietoihin. Näin ollen, hakkerin on vaikeampi löytää pankkitilisi tietoja ja siirtää kaikkea hänen omalle tililleen. Jos et omista luottokorttia, ei hätää, PayPal-tilin perustaminen on helppoa ja takaa turvallisuutesi rahan liikkuessa ostajalta myyjälle.

Jos hinnat nettikaupassa ovat hälyttävän alhaisia, yleensä se ei ole hyvä asia. Jos nettikauppa on myymässä aivan uutta iPhone X:ää sadalla eurolla, yleensä siinä on jotain vikana, tai se saattaa olla jopa varastettu. Tai vaihtoehtoisesti koko puhelinta ei ole olemassakaan ja nettisivu on vain silkkaa huijausta. Ostajan kannattaa aina vertailla samanlaisen tuotteen hintoja eri nettikaupoista ja päätellä muiden hinnoista, onko kyseisessä kaupassa jotain epäilyttävää. Näin ostaja saa hyvän kuvan siitä, paljonko tuotteella on oikeasti arvoa ja mikä hinta on liian hyvä ollakseen totta.

Vältä julkisia internetyhteyksiä ja muista VPN

Suomessa mobiilinetti on onneksi aikalailla jo enemmän normaali lisä jokapäiväiseen elämään, eikä se ole enää luksustuote. Julkiset Wifi-yhteydet ovat usein huonommin suojattuja ja näin tietenkin helpompia hakkeroida. Yleensä, kun asiakas ostaa mitä tahansa nettikaupoista, tiedot, jotka hän tarjoaa kaupalle ovat suuri voitto hakkerille, joka on etsimässä helppoa rahaa. Kannattaa aina ennemmin suosia omaa, turvallista nettiyhteyttä, ennen kuin on ostamassa lentolippuja Indonesiaan istuessasi lemppari kahvilassasi.

Jos kuitenkin joudut käyttämään kahvilan nettiä, kannattaa puhelimeen tai tietokoneelle asentaa VPN, eli Virtual Private Networks, eli sama suomeksi on virtuaalinen erillisverkko. Tämä VPN suojaa nettiyhteytesi ja asettaa “maskin” laitteesi ja Wifin tarjoajan välille, jolloin lähdettä — esimerkiksi, sinun puhelintasi tai läppäriäsi — on vaikeampi hakkeroida. Netistä voi löytää paljon erilaisia ilmaisia VPN tarjoajia, mutta maksulliset ovat yleensä parempia ja näin ollen turvallisempia käyttää. Muista kuitenkin kriittinen ajattelu ja turvallisuuden tuntu myös VPN yhteyden ostamisen aikana.

Comments are closed.