Web-suunnittelu & suosituimmat sisällönhallintajärjestelmät

Web-suunnittelu eli yksinkertaistettuna verkkosivujen suunnittelu kantaa nykyään paljon painoarvoa bisnesmaailmassa. Kaikki yritykset haluavat kansainvälistyä, markkinoida itseään digitaalisesti ja myydä tuotteita verkossa sekä löytyä helposti Googlen hakukoneesta. Jos haluat potentiaalisten asiakkaiden löytävän nettisivusi helposti ja nopeasti, liittyy siihen useita eri seikkoja.

Ensimmäinen mietittävä asia on luonnollisesti pohja koko nettisivujen toiminnalle eli sisällönhallintajärjestelmä. Sen valinta kannattaa miettiä erityisen tarkasti, koska se on koko toiminnan ydin ja on pitkällä tähtäimellä tärkeässä osassa menestystä. Oikean sisällönhallintajärjestelmän valinnassa tärkeintä on tunnistaa omat tarpeet ja sen, minkä tyyppistä sisältöä nettisivuilla aikoo julkaista ja kuinka usein. Eri sisällönhallintajärjestelmien teknisissä ominaisuuksissa on paljon eroja ja kukin ohjelma vaatii erilaista teknistä tietotaitoa.

Tärkeimmät vaikuttajat sisällönhallintajärjestelmän valinnassa

 • Myyntiä verkossa vai ei? Jaatko tietoa palveluistasi internetissä vai myytkö itse palveluita?
 • Miten usein aiot julkaista sisältöä sivuillasi? Onko kyse viikoittaisista blogissa julkaistavista kirjoituksista ja sisältörikkaista uutiskirjeistä vai tuotatko uutta sisältöä harvemmin? Tämän kysymyksen vastaus määrittää suurimmaksi osaksi sen, kuinka edistyneen sisällön hallintajärjestelmän tarvitset käyttöösi.
 • Aiotko kääntää verkkosivusi useille kielille? Ja tarvitseeko sivut lokalisoida useihin maihin? Tässä täytyy ottaa huomioon kunkin hallintajärjestelmän tarjoamat lokalisointi- sekä käännöspalvelut.
 • Kuka huolehtii nettisivujen sisällöstä ja niiden päivityksistä? Kukin sisällön hallintajärjestelmä pystyy käsittelemään tietyn määrän työnkulkua ja sisällön määrää eri tahoilta.
 • Viimeisenä, muttei tietenkään vähäisempänä – budjetti. Kuinka paljon rahallista arvoa olet valmis panostamaan sisällönhallintajärjestelmään. Tähän täytyy ottaa myös huomioon lisenssit, vuosimaksut, koulutus ja muut ylläpitokustannukset, jotka saattavat joissain tapauksissa tulla erillisinä maksuina.

Tällä hetkellä suosituimmat sisällön hallintajärjestelmät

Nykyään eri sisällönhallintajärjestelmiä on tarjolla niin laajassa valikoimassa, että saattaa iskeä todellinen valinnan vaikeus. On kuitenkin useita sisällönhallintajärjestelmiä, jotka on todettu toimiviksi jo monien vuosien ajalta ja pysyvät markkinoilla suosittuina tuotteina.

 • WordPress tunnetaan käyttäjäystävällisenä sisällönhallintajärjestelmänä. Alun perin se luotiin blogien ylläpitoon. Sen hyviä puolia on sen muokattavuus sekä kohtuullinen hinta. WordPress tarjoaa muun muassa avoimen lähdekoodin, useita tehokkaita ominaisuuksia sekä luovan vapauden rakentaa omien tarpeiden pohjalta mitä haluat verkkosivuillesi.
 • Drupal pohjautuu www ohjelmisto kehitykseen ja sen on kehitykseen ovat osallistuneet tuhannet eri kehittäjät ympäri maailmaa. Se tarjoaa käyttäjilleen yli 16 tuhatta eri moduulia jotka mahdollistavat niin pienten verkkosivujen toteuttamisen kuin myös isojen kokonaisuuksien luomisen ja hallinnan.
 • Joomla on Drupalin tapaan www ohjelmisto kehitykseen pohjautunut sisällönhallintajärjestelmä. Kyseistä järjestelmää on kehitetty 12 vuotta ja siitä on hioutunut monipuolinen julkaisujärjestelmä, joka soveltuu eri tilanteisiin ja tarpeisiin. Joomlan sanotaan niin ikään soveltuvan niin pienempien kuin isoimpienkin kokonaisuuksien luomiseen sekä ylläpitoon.
 • Magento ja Prestashop ovat tällä hetkellä markkinajohtajia sähköisen kaupankäynnin sisällönhallintajärjestelminä. Ne ovat suunniteltu nimenomaan yritykselle jotka myyvät tuotteitaan tai palveluitaan sähköisesti ja optimoi sähköiseen kaupankäyntiin liittyvät seikat.
 • Wix ja Squarespace ovat pilvipalveluun pohjautuvia sisällön hallintajärjestelmiä, joita suositellaan etenkin käyttäjille joilla ei ole teknistä tietotaitoa. Kyseiset ohjelmat mahdollistavat yksinkertaisten nettisivujen luomisen ”vedä ja pudota” tekniikalla joka on yksinkertaista, eikä vaadi erikoista teknistä- tai varsinkaan koodaustietoa.
 • Episerver ja SiteCore ovat raivanneet tiensä suosikeiksi varsinkin Pohjoismaiden markkinoilla. Molemmat kyseisistä ohjelmista mahdollistavat varsinkin isompien kokonaisuuksien luomisen ja hallinnan sekä ne niin ikään tukevat sähköisen kaupankäynnin toimintoja.
 • Typo3 on suosittu erityisesti Saksan kielisissä maissa. Sen käyttöliittymää tarjotaan 50 eri kielellä ja siinä on integroitu käännösmoduuli, joka helpottaa erityisesti monikielisen sisällön hallintaa.
 • DNN, entinen DotNetNuke on kehitetty varsinkin yritysten ja henkilöasiakkaiden väliseen kanssakäymiseen. Sen päätoiminta pohjautuu sosiaalisen kokemuksen tutkimiseen ja kehitykseen.

Comments are closed.